گوگل آنالیتیکس چیست؟
اگر گوگل آنالیتیکس را نمی شناسید و یااطلاعات کافی در مورد آن ندارید باید بگویم که گوگل آنالیتیکس در کنار ابزار دیگر گوگل (وب مستر تولز) شریان حیاتی هر کسب و کار اینترنتی به شمار می آید.این ابزار یک آنالیزور یا تحلیل گرقدرتمند است که توسط شرکت گوگل ارائه می شود و به عنوان یک ابزار کاملا رایگان در اختیار تمام کسب و کار های اینترنتی قرارداده شده است.گوگل آنالیتیکس می تواند اطلاعات بسیار حیاتی و کاملی را درباره ترافیک ورودی یک وب سایت در اختیار مدیر یا مدیران وب سایت قرار دهد.بدون تجزیه و تحلیل این اطلاعات هر کسب و کاری شکست خواهد خورد امااگر مدیر یک کسب و کار بتواند به شکل صحیح از این ابزار قدرتمند گوگل استفاده کند و اطلاعاتی را که در مورد کسب و کارش از این ابزار دریافت می کند به شکل صحیحی مورد استفاده قرار دهدمی تواند به موفقیت های بزرگی در کسب وکارخود برسد.
درادامه این مقاله آموزش گوگل آنالیتیکس برای شما قرار داده شده است.اما باید بدانید که تجزیه و تحلیل اطلاعات آماری این ابزار زمان بر است و باید روی آن وقت بگذارید.سعی کردم تا جایی که امکان دارد راهنمایی کامل از گوگل آنالیتیکس در این مقاله برای شما عزیزان قرار دهم پس اگر می خواهید اهمیت این ابزار قدرتمند را دریابید و نحوه کار با آن را یاد بگیریدادامه مقاله را از دست ندهید.
مزایای استفاده از گوگل آنالیتیکس(گوگل آنالیتیک)
حالا که با این ابزار قدرتمند آشنا شدید می خواهم به شما بگویم که کاربرد گوگل آنالیتیکس در کسب و کار شما چیست؟واگرمدیر یک وب سایت هستید چرا باید از گوگل آنالیتیکس استفاده کنید.؟البته توانایی های این ابزار قدرتمند را نمی توان در چند پاراگراف بیان کرد و باید خودتان دست به کار شوید و ببینید که این ابزار به چه اندازه قدرتمند است و می تواند به شما کمک کند.در زیر لیستی از توانایی های بی نظیر این ابزار آورده شده است.
این ابزار به شما کمک می کند تا بدانید:
- ترافیک ورودی وب سایتتان چقدر است؟(بازدیدگنندگان سایت)
- وب سایت از چه کانالهایی بازدید کننده دارد؟(تبلیغات , موتورهای جستجو , شبکه های اجتماعی و …..)
- بازدیدکنندگان وب سایت چه مقدار زمان در سایت می گذرانند؟
- چه محتوایی از وب سایت برای بازدیدکنندگان جذاب تر است؟
- آیا صفحات وب سایت شما فاکتورهای لازم برای جذب بازدید کننده سایت را دارد؟
- موقعیت مکانی بازدید کنندگان سایتتان چگونه است؟
- چه زمانی بازدیدکنندگان بیشتر به سایت شما سر می زنند؟
- رفتار یک کاربر هنگام ورود به صفحات مختلف سایتتان چگونهاست؟
- سرعت بارگذاری سایتتان را بهبود دهید.
- چه تعداد از بازدیدکنندگان سایت شما تبدیل به خریدار محصولات شماشده اند؟
- چه استراتیژی و برنامه ریزی برای موفقیت سایت داشته باشید؟
- چه تکنیک هایی در بازاریابی , بازدید وب سایتتان را بالا می برد؟
- چه صفحاتی برای کاربران محبوبیت بیشتری دارند؟
- می توانید برای بازاریابی محصولانتان با تجزیه و تحلیل رفتار کاربرانتان هدف تعریف کنید.
بیشتر بخوانید : آموزش بوت استرپ – صفر تا صد کاملا جامع و کاربردی
این مزایای استفاده از گوگل آنالیتیک تنها بخش کوچکی از قدرت و توانایی این آنالیزور را بازگو می کند و قدرت این ابزار را زمانی می توانید درک کنید که ازآن در کسب و کار خودتان بهره ببرید و نتایج شگفت انگیز استفاده از داده های این ابزار قدرتمند را بر روی کسب و کار خود ببینید.
آیا گوگل آنالیتیکس کابران ایرانی را تحریم کرده است؟
متاسفانه گوگل آنالیتیکس کاربرانی را که با آی پی ایران می خواهند به این ابزار متصل شوندمسدود می کند . اما این ماجرا به این معنی نیست که کاربران ایرانی نمی توانند ازامکانات این ابزار استفاده کنند.برای استفاده از این ابزار می توانید حساب خودتان را ایجاد و از طریق فیلتر شکن به آن متصل شوید و دیتای وب سایتتان را دریافت کنید.در کل باید بگویم این شرکت تنها روی کاغذ کاربران ایرانی را تحریم کرده است و راه های استفاده از این ابزار را برای کاربران ایرانی باز گذاشته است و این درصورتی است که اگر بخواهد می تواند به راحتی دسترسی کامل به این ابزار را برای کاربران ایرانی مسدود کند.اما دلایل اقتصادی و شاید انسانی که در پشت پرده این ماجرا قرار دارد مانع از این شده که کاربران ایرانی را به شکل کامل مسدود کند.
آیا می توان از این ابزار بر روی تلفن همراه یا تبلت استفاده کرد؟
نرم افزار اندروید و ios گوگل آنالیتیکس وجود دارد و می توانید از این ابزار بر روی گوشی و یا تبلت خودتان استفاده کنید که قطعا اهمیت استفاده از این نرم افزارها در دنیای امروز برای همه شما قابل درک است و نمی توان آن را انکار کرد در زیر چند نمونه از مزایای استفاده از آنها آورده شده است.
- مانیتور کردن لحظه ای آمار وب سایت.
- از بین رفتن محدودیت های زمانی و مکانی که هنگام استفاده از نسخه دسکتاپ این ابزار دارید.
- مسیر یابی صحیح کسب و کارتان با بررسی اطلاعات آماری به صورت لحظه ای
می توانید این نرم افزار ها را به راحتی دانلود و نصب کنید تنها کافیست که یک حساب کاربری گوگل داشته باشید.
نحوه نصب و فعال سازی گوگل آنالیتیکس بر روی سایت (راهنمای نصب گوگل آنالیتیکس) :
نصب و فعال سازی گوگل آنالیتیکس بر روی وب سایتتان کار بسیار ساده ای است برای انجام این کار مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.
- یک اکانت جیمیل بسازید و با آن لاگین کنید.اگر از قبل اکانت جی میل دارید می توانید ازآن استفاده کنید.
- روی لینک صفحه گوگل آنالیتیکس کلیک کنید تا به صفحه گوگل آنالیتیکس هدایت شوید.
نکته : برای استفاده از امکانات این سرویس باید از فیلتر شکن استفاده کنید.
- روی گزینه Sign in to Analytics کلیک کنید.
- بعداز کلیک روی این گزینه با صفحه زیر روبرو خواهید شد.
- در این تصویر همانطور که مشاهده می کنید باید سه مرحله تا اتصال گوگل آنالیتیکس به وب سایتتان بردارید.
- روی گزینه sign up کلیک کنید.
- tracking code را دریافت و در بخش هدر وب سایتتان کپی کنید.
- آموزش های گوگل آنالیتیکس را دنبال کنید.
بعد از اینکه روی گزینه sign up کلیک کردید صفحه زیر برای شما باز می شود.
- در قسمت Acount Name نام اکانت گوگل آنالیتیکس خودتان را وارد کنید.
- در قسمت Website Name نام وب سایت خود را وارد کنید.
- در قسمت Website url آدرس وب سایت خودتان را وارد کنید.
در قسمت بعد گوگل آنالیتیکس از شما اجازه می گیرد که به اطلاعات شما دسترسی داشته باشد.پیشنهاد می کنم که تنظیمات این بخش را تغییر ندهید و آن را روی حالت پیش فرض بگذارید و تیک همه گزینه ها را فعال بگذارید. با انتخاب این گزینه ها گوگل آنالیتیکس به اطلاعات وب سایت شما دسترسی کامل خواهد داشت.
- روی گزینه Get Tracking ID کلیک کنید.
- در مرحله بعد از شما خواسته می شود که قوانین گوگل آنالیتیکس را تایید کنید.که با زدن تیک های این صفحه می توانید از این مرحله هم گذرکنید.
حالا اکانت شما در گوگل آنالیتیکس ساخته شده است و برای ادامه کار به صفحه زیر هدایت می شوید.در این مرحله شما باید:
- tracking code را دریافت و در بخش هدر وب سایتتان کپی کنید.
اگر از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده می کنید.می توانید به دو صورت این کار را انجام دهید.
- استفاده از افزونه وردپرس Insert Headers and Footers
- استفاده از پیشخوان وردپرس قسمت نمایش / ویرایشگر
بیشتر بخوانید : ۱۰روش برای کسب درآمد از تلگرام (آپدیت جدید)
روش اول : استفاده از افزونه وردپرس :
درروش اول بعد از اینکه افزونه را نصب و فعال کردیدtracking code گوگل آنالیتیکس را کپی کنیدو طبق شکل زیر درون بخش هدر افزونه وارد کنید.
با ذخیره tracking code این ابزار به وب سایت شما متصل شده است.
نکته : بعدازبروز کردن قالب وردپرس و یا خود وردپرس چک کنید که ارتباط این ابزار با وب سایت شما برقرار باشد.
روش دوم استفاده از پیشخوان وردپرس :
- در این روش به پیشخوان وردپرس بروید.
- در منوی نمایش گزینه ویرایشگر را انتخاب کنید.
- فایل Header.php را باز کرده و در بخش Head کد انالیتیکس خودتان را قرار دهید.
- روی گزینه ذخیره کلیک کنید تا تغیرات اعمال شده ذخیره شود.
در تصویر زیر این مراحل نمایش داده شده است.
بعد از اینکه این مراحل را انجام دادید۲۴ ساعت طول می کشد تا گوگل آنالیتیکس اطلاعات شما را در اکانتی که ساختید نمایش دهد.
فعال کردن گوگل آنالیتیکس درسیستم مدیریت محتوای اختصاصی
اگر از سیستم مدیریت محتوای اختصاصی استفاده می کنید مراحل کار به این صورت است که tracking code را در فایل Header.php قرار دهید اگر کد نویسی بلد نیستید حتما این کار را به برنامه نویس خودتان بسپارید.
لغات و اصطلاحاتی که هنگام کار با گوگل آنالیتیکس باید معنی آنها را بدانید.
بعداز اینکه وب سایتتان را به این ابزار آنالیزور متصل کردید باید برای کار با این ابزار آموزش ببینید اما قبل از گفتن نکات فنی معنی اصطلاحات و مفایمی را که هنگام کار با این ابزار با آنها روبرو می شوید با هم بررسی می کنیم این کار موجب می شود تا وقتی که شروع به آموزش گوگل آنالیتیک کردیم و نکات فنی را برایتان توضیح دادم بهتر بتوانید این مفاهیم را متوجه شوید.
- کاربران (Users): به افرادی که برای استفاده از امکانات وب سایتتان یک دوره (session) در وب سایتتان حضور داشته اند کاربران سایت گفته می شود.
- دوره ها (sessions) :دوره یا session به مدت زمان ارتباط فعال یک کاربر با وب سایت شما گفته می شودکه تمام اطاعات در مورد تعاملات کاربر طی یک دوره محاسبه می شود. البته اگر گوشی و یا رسانه های دیگری مانند اپلیکیشن داشته باشید مدت زمانی که کاربران از این رسانه ها استفاده می کنند در آمار شما قرار خواهد گرفت.معمولا اگر کاربران شما بیشتر از ۳۰ دقیقه وب سایت شما را ترک کنند و مجددا مراجعه کننددوره ای جدید برای آنها در نظر گرفته خواهد شد.
- بازدید کنندگان جدید(New Visitor) :افرادی که برای اولین بار به وب سایت شما سرزده اند بازدیدکنندگان جدید وب سایت شما هستند.
- بازدیدکنندگان تکراری (Returning Visitors) :بازدیدگنندگان تکراری کاربرانی هستند که قبلا یک session در وب سایت شما داشته اند.و مجددا به وب سایت شما سر می زنند.بازدید کنندگان تکراری مهمترین بازدید کنندگان وب سایت شما هستند که برای آنها باید برنامه ریزی داشته باشید.
- ابعاد (Dimensions): منظور از بعد (یا دایمنشن) یکی از خصوصیات و ویژگیهای بارز وبسایت یا برنامۀ گوشی است که میتواند مقادیر مختلفی را بپذیرد. نوع مرورگر، صفحۀ خروج کاربر، صفحات مورد بازدید و زمان حضور کاربر در وبسایت از نمونه ابعادی هستند که در گوگل آنالیز وجود دارد.
- متریکها (Metrics):متریکها در واقع خصوصیات درونی یک دایمنشن هستند که میتوانند به صورت مجموع یا نرخ اندازهگیری شوند. برای مثال تعداد بازدیدها از یک صفحه یا میانگین زمانی که کاربران در وبسایت گذراندهاند.
- بازدید صفحات (Pageviews):این عبارت به این معنی است که یک صفحه در یک وب سایت چند بار بازدید شده است.در این گزینه کاربران تکراری هم لحاظ می شوند.
- صفحات/دورهها (Pages/Sessions):به میانگین تعدادصفحاتی گفته می شود که طی یک دوره توسط بازدیدکننده یا کاربر مشاهده شده است.بازدید های تکراری هم در این گزینه لحاظ شده است.
- میانگین زمانِ دوره (Avg. Session Duration):همانطور که از نام این گزینه پیداست به میانگین زمان دوره بازدیدکنندگان یا کاربران سایت Avg. Session Duration گفته می شود.
- نرخ پرش (Bounce Rate):این فاکتور یکی از مهمترین فاکتورهایی است که باید یک مدیر سایت به آن توجه داشته باشد.بانس ریت یا نرخ پرش زمانی بالا می رود که بازدیدکنندگان با دیدن یک صفحه از وب سایت شما گزینه back را می زنند و از صفحات دیگر در وب سایتتان دیدن نمی کنند.بالا بودن این گزینه می تواند روی دیده شدن وب سایت شما در نتایج جستجو اثر منفی داشته باشد.
- دورههای جدید (New Sessions):یک تخمین از تعداد بازدیدهایی است که برای اولین بار و توسط کاربران جدید صورت میگیرند. دلیل تخمینی بودن این درصد این است که کاربر ممکن است با یک آی پی جدید به سایت شما وارد شود.
- اهداف (Goals):اهدافی که در گوگل آنالیتیکس تعیین می کنیددر اصطلا ح Goals گفته می شود.به عنوان مثال یک فرآیند مشخص که برای شما مهم است رابه عنوان یک گل در گوگل آنالیتیکس تعریف می کنید و به وسیله این ابزار بررسی می کنید که چند درصد از کاربران سایتتان این Goal را انجام داده اند.
- تبدیلها (Conversions):وقتی که یک کاربر هدف شما را عملی می کند در واقع تبدیل شده است به عنوان مثال : بازدید کننده ای که از وب سایت شما خرید می کند یا عضو ساییتتان می شود تبدیل به مشتری یا عضو سایت شما شده است.
- کمپینها (Campaigns):کمپین ها به شما اجازه می دهند که صفحات وب سایتتان را بر طبق اهداف و پارامترهای خاصی ساخته و اطلاعات بیشتری از کاربرانتان به دست آورید.
- جذب (Acquisition):روشهایی که برای به دست آوردن کاربران وب سایتتان به کار می گیرید به عنوان مثال : جذب کاربر از طریق تبلیغات گوگل یا ریپرتاژآگهی.
- رفتار (Behavior):رفتار کاربران بعد از دیدن وب سایت شما به شما این امکان را می دهد که وب سایتتان را برای کاربران هدفتان بهینه کنید.
بیشتر بخوانید :افزایش بازدید سایت با ۲۵ روش (%۱۰۰تضمینی و کاملا رایگان)